top of page
Αναζήτηση

Το Τango είναι σαν ένα είδος διαλογισμού

Η Ιωάννα Ανδρικοπούλου είναι επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα χορού τα τελευταία 13 χρόνια! Έχει ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την ρυθμική γυμναστική και το κλασικό μπαλέτο, στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε λάτιν χορούς και έπειτα ανακάλυψε την μαγεία του αργεντίνικου Tango! Το μακρινό ταξίδι της στην Αργεντινή, την έκανε να αγαπήσει το tango και να το κάνει τρόπο ζωής! Εξελίχθηκε γρήγορα δίπλα σε Αργεντινούς δασκάλους και χορευτές με μεγάλη εμπειρία, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και κατέκτησε σημαντικές θέσεις στους επίσημους διαγωνισμούς αργεντίνικου Tango, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα χορού.

Η εξελικτική και ανοδική της πορεία μας κάνει να αναρωτηθούμε: «Τι άλλο θα δούμε στο μέλλον;»


Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ


Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στο Tango;

H σύνδεση και η επικοινωνία μέσω του χορού με έναν παρτενέρ που μπορεί να μην μιλάτε καν την ίδια γλώσσα! Επίσης η μουσική του tango, είναι γεμάτη με συναισθήματα και εκρήξεις! Όταν χορεύεις tango, για κάποια λεπτά ξεχνάς τα πάντα ! Είναι σαν ένα είδος διαλογισμού!


Στην Πάτρα υπάρχει tango -κοινότητα;

Στην Πάτρα, η Tango – κοινοτητα είναι αρκετά μεγάλη! Μπορώ να πω ότι συγκρίνεται με την Αθήνα, εφόσον είναι η δεύτερη σε «πληθυσμό Tango»! Η σχολή μας που μεταφέρθηκε πρόσφατα σε έναν εξαιρετικό και μεγάλο χώρο, δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις τον χορό αυτό μέσα από πολλά διαφορετικά τμήματα και δασκάλους! Πρωτοπορούμε στο γεγονός ότι είμαστε η μόνη σχολή που έχει μηνιαία συνεργασία με Αργεντινούς δασκάλους με σκοπό τα παιδιά της ακαδημίας να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις δίπλα στους πιο καταξιωμένους δασκάλους!


Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το χορό να είναι τόσο αγαπητός παγκοσμίως;

Ο χορός αυτός είναι τόσο διαδεδομένος γιατί πολύ απλά είναι ακόμα μια «ξένη γλώσσα» που μπορείς να μάθεις, μόνο που δεν την μιλάς, την χορεύεις!


Πως αισθάνεστε όταν χορεύετε;

Το Tango είναι αυτό που με διαμόρφωσε σαν χαρακτήρα! Είναι ένας ευγενικός χορός με κώδικες, με πειθαρχία, που σου δίνει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς μέσω αυτού! Εξελίσσεται συνεχώς και αυτό με ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο. Η ζωή μου σίγουρα δεν θα ήταν ίδια αν δεν είχα μαζί μου το Tango! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μην χορεύω και να μην διδάσκω με πάθος, επιμονή και σεβασμό για τον χορό αυτό!


Πόσο εύκολο είναι να αποδομήσεις την έννοια του φύλου σε ένας είδος χορού που βασίζεται τόσο πολύ στο δίπολο άνδρας – γυναίκα;


Βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και κατά τη γνώμη μου όλα εξελίσσονται! Το tango δεν θα μπορούσε να μείνει «αμέτοχο» σε κάτι τέτοιο! Όσο και αν φαίνεται χορός που διαχωρίζει την έννοια του άνδρα και της γυναίκας, όσο και αν φαίνεται ότι ο άνδρας καθοδηγεί και η γυναίκα ακολουθεί, το tango είναι πολύ πιο βαθύ από αυτό! Όταν χορεύουμε, ο άνδρας προτείνει και η ντάμα αντι-προτεινει! Είναι μια συνομιλία! Και δεν χρειάζεται σε αυτή τη συνομιλία να είναι πάντα ένας άνδρας και μια γυναίκα! Ακόμα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Tango που γίνεται κάθε χρόνο στην Αργεντινή, όλο και περισσότερα ζευγάρια του ίδιου φύλου διαγωνίζονται και μάλιστα λαμβάνουν και πολύ καλές θέσεις!


Σας έχει τύχει ποτέ να χορέψετε με συνοδό με τον οποίο δεν είχατε χημεία;

Φυσικά και δεν μπορείς να έχεις με όλους χημεία όταν χορεύεις. Παρόλα αυτά ο χορός συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον ακόμα και τότε! Ακούς την μουσική, την ερμηνεύεις και προσπαθείς να συνδεθείς με τον παρτενέρ σου!


Είναι το tango στάση ζωής;

Σε αυτό επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια μαθητών μου που πολλές φορές μου λένε ότι το Tango είναι η ψυχοθεραπεία τους. Η ομάδα της σχολής μας έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, που αποδέχεται όλους τους νέους μαθητές, με χαμόγελα και ζεστές αγκαλιές! Οι συναντήσεις μας είναι εβδομαδιαίες και έχουν σκοπό πρωτίστως την εξέλιξη και την εκπαίδευση πάνω στον χορό, αλλά παράλληλα την αποδοχή και την ενσωμάτωση όλων σε μια μεγάλη ομάδα!


Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κάποιος tango;

Μέχρι στιγμής η ηλικίες που φιλοξενούμε στη σχολή μας είναι από την εφηβεία μέχρι και μεγάλης ηλικίας ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Ο λόγος που ακόμα δεν έχουμε εντάξει παιδικά τμήματα είναι γιατί το tango είναι αρκετά δύσκολος χορός και θέλει αρκετή υπομονή και επιμονή! Παρόλα αυτά, οι Αργεντινοι λένε ότι το Tango χορεύεται από 5 ετών έως 95…!


Τι είναι αυτό που κάνει έναν χορευτή πραγματικά καλό;

Καλός χορευτής είναι αυτός που χορεύει με την ψυχή του και σέβεται τον χορό, τον χώρο και τον παρτενέρ του!


Πρόσφατα εντάξατε και τον Ισπανικό χορό flamenco στη σχολή σας. Πως το αποφασίσατε;

Το flamenco μου κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά απαιτητικό χορό που μέσα του βρήκα πολλά στοιχεία του Tango! Είναι κυρίως ατομικός χορός με τη έννοια ότι συνήθως χορεύεις μόνη σου πάνω στη σκηνή, αν και μπορώ να πω ότι πάντα «συν-χορεύεις» με τους μουσικούς σου.Είναι σίγουρα ένας χορός που βασίζεται στην μουσική του και θέλει απόλυτη πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση! Από την νέα χρονιά ευελπιστώ να εντάξουμε παραπάνω από ένα τμήματα Flamenco στη σχολή μας και με πολύ χαρά και ένα παιδικό τμήμα με μικρούς «εκκολαπτόμενους» μαθητές!

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page